Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ;



Τα άτομα που έκαψαν τον κάδο σκουπιδιών στο παλιό διδακτήριο και παραλίγο να έκαιγαν και το ίδιο το κτίριο, κάποτε φοιτούσαν σ' αυτό το σχολείο. 
 Ίσως να έχουν τελικά δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εφηβεία είναι στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την κοινωνία όπως την βλέπουμε σήμερα. Οι έφηβοι επαναστατούν και θέλουμε να επαναστατούν.  Ο έφηβος επαναστατεί γιατί :
 Θέλει να αποκτήσει έλεγχο και δύναμη, αυτονομία.
 Θέλει να αποδείξει ότι δεν μπορείτε να τον ελέγχετε (ανεξαρτησία). 
Θέλει να αντιδράσει. Είναι ένας τρόπος να δείξει ότι αλλάζει και ότι ζητάει διαφορετική αντιμετώπιση από τους άλλους. 
Θέλει να εκδικηθεί. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος. Εδώ έχουμε παιδιά τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν πληγωθεί σοβαρά από το οικογενειακό περιβάλλον και η όλη επανάσταση είναι ένας τρόπος να πληγώσουν τους γονείς και την κοινωνία όπως τους πλήγωναν κι εκείνοι τόσα χρόνια. 
 Θέλει να έχει την αποδοχή και τον σεβασμό των φίλων του. Μην ξεχνάμε ότι η εφηβεία είναι η ηλικία που η προσοχή του παιδιού μεταφέρεται από την οικογένεια στους φίλους. κάτι που θα πρέπει  Είναι μια προσπάθεια να κοινωνικοποιηθεί και να αποκτήσει δικό του κύκλο το παιδί. Ετσι όταν δείχνει στους φίλους του ότι "αυτός δεν μασάει" και "κάνει ότι θέλει" νομίζει ότι αποκτά μια διαφορετική θέση στην ομάδα. 
 Να τραβήξει την προσοχή ( ακόμα και όταν αυτή είναι αρνητική). Εδώ λειτουργεί όπως και στην παιδική ηλικία, που το παιδάκι κάνει αταξίες όταν η μαμά είναι απασχολημένη για να ασχοληθεί μαζί του.
 Τα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία έχουν πολλούς τρόπους να μας "δείξουν" την ανάγκη που αισθάνονται να έχουν δύναμη και έλεγχο. Πολλοί από αυτούς τους τρόπους, δυστυχώς, είναι αρνητικοί και έχουν άσχημα αποτελέσματα, τόσο στην δική μας ψυχική ηρεμία όσο και στην ηρεμία και ακεραιότητα άλλων παιδιών.
 Μπορεί να αρχίσει να βρίζει και να χρησιμοποιεί προσβλητικό ή βίαιο λεξιλόγιο
  Μπορεί και να αρχίσει να καταστρέφει διάφορα πράγματα στο σπίτι ή και έξω από το σπίτι. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις ατυχημάτων αλλά για εσκεμμένες πράξεις. 
Και βέβαια εδώ πρέπει να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους , και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και όλη η κοινωνία του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου