Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Περιγραφή τοπίου



Πώς περιγράφουμε ένα τοπίο

·        Η περιγραφή ενός τοπίου αφορά την απεικόνιση ενός υπαίθριου φυσικού χώρου τον οποίο έχουμε γνωρίσει. Αυτόν το χώρο προσπαθούμε να τον παρουσιάσουμε όσο πιο ζωντανά και παραστατικά γίνεται,ενώ ταυτόχρονα αναφέρουμε τα συναισθήματα που νιώθουμε αντικρίζοντάς τον ή τις σκέψεις που κάναμε.

·        Για να περιγράψουμε μια τοποθεσία, αναφέρουμε:

    Ποιος είναι αυτός ο τόπος.
    Πού βρίσκεται.
   Ποια είναι η ιστορία του.
     Πώς τον γνωρίσαμε, πότε τον επισκεφτήκαμε.
   Πώς είναι ακριβώς ο τόπος αυτός (λεπτομερής περιγραφή του τοπίου με αναφορά στα ζώα και στα φυτά που υπάρχουν εκεί, καθώς και στις αλλαγές που συμβαίνουν ανάλογα με τις εποχές ή την ώρα).
     Τι είναι αυτό που μας εντυπωσιάζει περισσότερο στον τόπο αυτό.
   Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας γι’αυτόν τον τόπο.

·      Για να είναι σωστή και επιτυχημένη μια περιγραφή, πρέπει να:
    Υπάρχει τάξη και σειρά (να μη γράφουμε ανακατεμένες προτάσεις, που δε συνδέονται νοηματικά και συντακτικά η μία με την άλλη).
    Χρησιμοποιούμε χαρακτηριστικά επίθετα (π.χ. όμορφα πολύχρωμα λουλούδια, γαλάζια νερά, καταπράσινα δέντρα κ.λπ.) που θα μας βοηθήσουν να αποδώσουμε με ακρίβεια την εικόνα που θέλουμε να περιγράψουμε.
    Χρησιμοποιούμε τοπικούς προσδιορισμούς (π.χ πάνω, κάτω, δίπλα, απέναντι, κοντά στο σημείο αυτό κ.λπ).
ü      Προσέχουμε τους χρόνους των ρημάτων. Σε μια περιγραφή χρησιμοποιούμε συνήθως ενεστώτα, μπορεί όμως να χρησιμοποιήσουμε και παρελθοντικούς χρόνους (παρατατικό, αόριστο, υπερσυντέλικο), αν αυτό που περιγράφουμε δεν υπάρχει πια ή έχει αλλάξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου