Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τα μονοπάτια του Ολύμπου- Πεζοπορία σε βουνό

http://olumpus.blogspot.gr/2012/07/4.html

«Το περπάτημα μας φέρνει πιο κοντά στη γη, μας δίνει  ανεξαρτησία. Ο  στιβαρός γδούπος  που κάνουν οι μπότες στο μονοπάτι σημαίνει ότι είμαστε ελεύθεροι να σταματήσουμε για να θαυμάσουμε ένα λουλούδι, να περπατάμε με την ταχύτητα που θέλουμε, να χαρούμε όταν περάσουμε ένα  ρέμα πατώντας σε επικίνδυνες πέτρες, να εξερευνούμε περιοχές εκτός του μονοπατιού, να βλέπουμε από κοντά την πάχνη  που σαν  κόσμημα περιβάλλει τα χόρτα.»

Το περπάτημα και η πεζοπορία δεν είναι απλώς  άσκηση ούτε περιορίζεται στην ενατένιση του τοπίου.  Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες καταφέρνουμε να εκτιμήσουμε τις αξίες της φύσης: την απλότητα, σιωπή και μοναξιά. Μαθαίνουμε ότι πρέπει να εξαρτώμαστε  από τον εαυτό μας περισσότερο από ό,τι  τη συνδρομή εξωτερικών παραγόντων. Μαθαίνουμε ότι μέσα από την έλλειψη της πολυτέλειας μπορούμε να εκτιμήσουμε πολύ καλύτερα αυτά που έχουμε. Στο τέλος, μαθαίνουμε περισσότερο τον εαυτό μας. 

Το περπάτημα αναζωογονεί το μυαλό, μειώνει την κούραση και αυξάνει την ενέργεια. Οι περισσότεροι από τους μισούς μύες του σώματός μας είναι σχεδιασμένοι για το περπάτημα. Είναι  μια φυσική κίνηση  με ελάχιστες πιθανότητες τραυματισμού. Η ώρα της πεζοπορίας είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για κουβέντα με φίλους ή την οικογένεια. Το κανονικό, ζωηρό περπάτημα μπορεί να μειώσει τα αυξημένα λίπη  στο αίμα ή την πίεση του αίματος και να βελτιώσει την πέψη και την αποβολή αυτών.


Το συχνό περπάτημα αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καταναλώνετε και σας βοηθάει να  αισθάνεστε καλά για το σώμα σας. Όταν συνδυάζεται με  υγιεινή διατροφή, το περπάτημα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να έχετε θετική εικόνα του σώματός σας. Το  ζωηρό περπάτημα είναι μια αεροβική δραστηριότητα. Αυξάνει την  ανάγκη του σώματος για οξυγόνο και  γυμνάζει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες σας για να  λειτουργούν αποτελεσματικότερα.


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μια από τις χαρές του περπατήματος ή της πεζοπορίας είναι ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν απαιτούν πολλά χρήματα. Εάν είσαστε αρχάριος, μην ξοδέψετε τα χρήματά ωσότου αποφασίσετε ότι θέλετε να συνεχίσετε. Εάν, ωστόσο, αποφασίσετε να αγοράσετε εξοπλισμό πεζοπορίας, να θυμάστε ότι τα ακριβά αντικείμενα είναι  καλή επένδυση. Ο ποιοτικός εξοπλισμός είναι αποτελεσματικός, αποδεικνύεται ανθεκτικός ενώ εσείς χαίρεστε να τον χρησιμοποιείτε. Ο φθηνότερος εξοπλισμός συχνά αποδεικνύεται ανεπαρκής σε έντονες συνθήκες.

Το σπουδαιότερο είναι πάντα να φροντίζετε τα πόδια σας. Για  εύκολες διαδρομές ένα ζευγάρι καλά παπούτσια πεζοπορίας είναι αρκετό. Για πιο δύσκολες πεζοπορίες σε απομακρυσμένες περιοχές χρειάζονται ειδικές μπότες πεζοπορίας. Ένα καλό κατάστημα ειδών κατασκήνωσης και σπορ θα σας  παρουσιάσει μεγάλη ποικιλία από μπότες σε διάφορα στυλ (και τιμές). Αποταθείτε σ’ έναν πεπειραμένο κι ενημερωμένο πωλητή για να ανακαλύψετε τι ταιριάζει περισσότερο με τα σχέδιά σας και το πορτοφόλι σας.

Για  μια ημερήσια πεζοπορίας θα χρειασθείτε ένα ελαφρύ σακίδιο για τον εξοπλισμό μίας ημέρας με χοντρά και άνετα λουριά. Όταν κάνει ζέστη θα είσαστε πιο άνετοι με ένα μικρό  σακίδιο μέσης διότι έτσι αναπνέει η πλάτη σας και  αποφεύγετε το πρόβλημα δυσκαμψίας του αυχένα ή των πόνων στους ώμους. Ένα ζευγάρι πεζοπόρων μπορούν άνετα να έχουν όλο τον εξοπλισμό  που χρειάζονται μέσα σε ένα σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας κι ένα μικρό σακίδιο μέσης.

Κάθε κομμάτι του εξοπλισμού  που μεταφέρετε στο σακίδιό σας πρέπει να είναι όσον το δυνατόν το ελαφρύτερο και  μικρότερο. Όταν  κάνετε απλή πεζοπορία ή πεζοπορία με σακίδιο, " «η ευχαρίστηση είναι αντιστρόφως ανάλογη  με το βάρος που μεταφέρετε» ". Με άλλα λόγια, λιγότερο βάρος σημαίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση.   Τα εφεδρικά κορδόνια  για τις μπότες πεζοπορίας είναι επίσης χρήσιμα για πολλές και διάφορες περιπτώσεις όπως η επιδιόρθωση ιμάντων του  σακιδίου.  Μια καλή σφυρίχτρα είναι επίσης χρήσιμη για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Όταν έχει ζέστη, θα χρειαστείτε πολύ νερό. Ιδανικά για  την περίπτωση αυτή είναι τα μπουκάλια ενός λίτρου με πλατύ στόμιο και βιδωτό καπάκι. 

Πάντα πρέπει να έχετε μαζί σας  εξοπλισμό για την περίπτωση βροχής  ανεξάρτητα του μετεωρολογικού δελτίου. Πάντα  πιάνει βροχή όταν έχετε ξεχάσει τα αδιάβροχά σας! Κάτω από  τον καυτό ήλιο, ένα  καπέλο με πλατύ γείσο είναι προτιμότερο από μια τραγιάσκα διότι προστατεύει τον λαιμό και τα αυτιά σας.  Μια αντιηλιακή κρέμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αποφυγή  ηλιακού εγκαύματος ή ηλίασης.  Όταν ο καιρός είναι κρύος είναι απαραίτητο το  καπέλο και τα γάντια.

Αποθηκεύετε τον εξοπλισμό πεζοπορίας μέσα στο  σακίδιό σας-έτσι δεν θα ξεχάσετε κάτι  την επόμενη φορά  που θα πάτε για πεζοπορία. Και χρησιμοποιήστε την εφευρετικότητά σας – προσαρμόστε καθημερινά αντικείμενα  έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσετε στις πεζοπορίες σας και να ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο.

Τι πρέπει να περιέχει το σακίδιο με τον ημερήσιο εξοπλισμό νιτσεράδα,ή αδιάβροχη και αντιανεμική φόρμα, μάλλινο πουλόβερ (για περίπτωση που πέσει πολύ η θερμοκρασία), εφεδρικές κάλτσες (πάντα να προσέχετε τα πόδια σας),  καπέλο (για προστασία από τον ήλιο και για ζέστη) και γάντια, μπουκάλι με νερό (ένα ή δύο λίτρα  για κάθε άτομο), φαγητό και σνακ υψηλής ενέργειας, πυξίδα και σφυρίχτρα, εντομοαπωθητικό, αντιηλιακή κρέμα, κουτί πρώτων βοηθειών  επιθέματα για φουσκάλες και ένα μικρό ψαλίδι, χάρτη,  τουριστικό οδηγός της περιοχής, μικρό φακό,  ελβετικό σουγιά, εφεδρικά κορδόνια  για τις μπότες πεζοπορίας,  γυαλιά ηλίου.

ΠΩΣ ΝΑ  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ  

Στα περισσότερα πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές, υπάρχουν διαθέσιμοι  χάρτες ή είναι ανηρτημένοι στην αρχή του μονοπατιού. Κάθε διασταύρωση έχει επισημανθεί. Πολύ απλά πρέπει να γνωρίζετε το όνομα του μονοπατιού και τον προορισμό σας.

Τα μονοπάτια πεζοπορίας  τα οποία διαχειρίζονται οι λέσχες πεζοπορίας  φέρουν συνήθως " κάποιο σύμβολο. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές το συνηθισμένο σύμβολο είναι ένα άσπρο ορθογώνιο, με ύψος 15 εκατοστά και πλάτος 5 εκατοστά το οποίο αναπαριστάται επάνω σε δένδρα ή σε πασσάλους του φράκτη δίπλα από το μονοπάτι. Συνήθως όπως περπατάτε βλέπετε αυτά τα σύμβολα απέναντί σας, και αν το μονοπάτι μπροστά σας δεν είναι εμφανές βλέπετε και άλλο σύμβολο εκτός από το πρώτο.

Ένα διπλό σύμβολο (το ένα πάνω από το άλλο)  υποδεικνύει στροφή. Το  επάνω σύμβολο υποδεικνύει την καινούργια κατεύθυνση· στη συνέχεια  αναζητούμε το επόμενο μονό σύμβολο στα αριστερά ή τα δεξιά. 

Καλή πεζοπορία !!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου