Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πώς γράφω μια επιστολή



Μάρθα Σεϊταρίδου
Γυμναστηρίου 6Α
600 62 Κορινός Πιερίας

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Αξιότιμε  κύριε  Διευθυντή,

Είναι Πέμπτη απόγευμα και έξω βρέχει ασταμάτητα από το μεσημέρι που γύρισα στο σπίτι. Από τώρα σκέφτομαι τι θα φορέσω στα πόδια μου αύριο το πρωί που θα πάω σχολείο. Φοβάμαι πως οι περσινές μου γαλότσες μου είναι μικρές. Και να μην είναι, έχουμε αύριο Γυμναστική και με γαλότσες δεν μπορώ να κάνω τις ασκήσεις.
Σκέφτομαι πως θα είναι το πρωί το προαύλιο του σχολείου μας, θα είναι μια λιμνούλα ή θα είναι ολόκληρη η θάλασσα;  Την τελευταία μέρα που έβρεχε πολύ οι περισσότεροι μου συμμαθητές έφτασαν στην τάξη με βρεγμένες κάλτσες (παρόλο που πηδούσαμε σαν κατσίκια πάνω απ΄τα νερά). Μόνο μερικοί τυχεροί είχαν μαζί τους μπαμπάδες τους που τους μετέφεραν στην πλάτη ως την είσοδο του σχολείου.
Για τους παραπάνω λόγους θέλω στο όνομα όλων των μαθητών του παλιού κτιρίου του Δημοτικού σχολείου να σας παρακαλέσω να βρεθεί μια λύση για την αυλή που πλημμυρίζει.
Συζητήσαμε το πρόβλημα αυτό και στην τάξη και σαν λύση μπορούμε να σας προτείνουμε να χτιστεί ένα υψωμένο πεζοδρόμιο στην άκρη του προαυλίου που θα το χρησιμοποιούμε όταν βρέχει.

Με εκτίμηση
Μάρθα Σεϊταρίδου
και οι μαθητές της Γ2 Τάξης


Ένα είδος του γραπτού λόγου είναι η επιστολή (γράμμα). Αυτός που στέλνει την επιστολή ονομάζεται αποστολέας και αυτός που την δέχεται παραλήπτης. Σε μια επιστολή αναφέρουμε απόψεις, ιδέες, σκέψεις, πληροφορίες για ένα θέμα που μας απασχολεί ή μας ενδιαφέρει.


Στοιχεία που πρέπει να περιέχει μια επιστολή:
α) Στοιχεία παραλήπτη (σε επίσημη επιστολή)
β) Χώρος και χρόνος (πού βρισκόμαστε/ημερομηνία)
γ) Προσφώνηση
δ) Κείμενο
ε) Επιφώνηση
στ) Υπογραφή


Τι πρέπει να προσέχουμε 

όταν γράφουμε μια επιστολή:


- Επάνω, στο δεξί μέρος της σελίδας μας γράφουμε τον τόπο (που βρισκόμαστε) και την ημερομηνία.
π.χ.
Κορινός, 31/1/2014

- Στο αριστερό μέρος της σελίδας γράφουμε την προσφώνηση (φράση με την οποία απευθυνόμαστε στον παραλήπτη της επιστολής).
π.χ.
Αγαπημένε μου φίλε…
Αγαπητέ/ή κύριε ή κυρία…
Κύριε ή κυρία…

Προσοχή!
Η προσφώνηση που χρησιμοποιούμε εξαρτάται από το πρόσωπο στο οποίο απευθυνόμαστε.

- Μετά από την προσφώνηση ακολουθεί το κείμενο όπου αναφέρουμε ότι θέλουμε να πούμε στον παραλήπτη. Το κείμενο πρέπει να είναι χωρισμένο σε παραγράφους.

- Στο κάτω δεξί μέρος της επιστολής σημειώνουμε την επιφώνηση (το χαιρετισμό) και την υπογραφή μας. Έτσι, κλείνουμε την επιστολή μας.
π.χ.
Σε φιλώ
Φιλιά
Με αγάπη
Με τιμή
Μετά τιμής
Με σεβασμό
Με εκτίμηση


Όταν γράφουμε μια επιστολή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ύφος που χρησιμοποιούμε. Αν η επιστολή μας απευθύνεται σε κάποιο φίλο ή γνωστό μας, χρησιμοποιούμε απλό και φιλικό ύφος. Όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον μεγαλύτερο μας ή άγνωστο χρησιμοποιούμε επίσημο, τυπικό και ευγενικό ύφος


3 σχόλια: