Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι γράφουν στους τοίχους του σχολείου μας . Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασαν κάθε όριο. Βρισιές χωρίς λόγο και αιτία . Άραγε θα έγραφαν τους τοίχους του δικού τους σπιτιού ; Το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι μας, πρέπει να το κρατάμε καθαρό . Δεν είναι μόνο πως οι τοίχοι είναι όλοι γραμμένοι, κάθε μέρα βρίσκουμε και σκουπίδια.
Στην Ευρώπη, αυτά δε συμβαίνουν  σε κανένα σχολείο. Γιατί δηλαδή στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια κατάσταση; Γιατί η κοινωνία μας δεν απομονώνει αυτά τα άτομα, αλλά αντίθετα συνέχεια προσπαθεί να τα δικαιολογήσει;

Βανδαλισμός είναι η συστηματική μερική η ολική καταστροφή έργων τέχνης και πολιτισμού.
Ο όρος προήλθε από το Γερμανικό φύλο των Βανδάλων, οι οποίοι συνήθιζαν κατά τις εκστρατείες τους να καταστρέφουν έργα τέχνης από τους τόπους των κατακτήσεών τους. Κατέστρεφαν κυρίως αγάλματα, αφαιρώντας συνήθως τις μύτες και τα αυτιά των προσώπων κι αυτό με αφορμή μια προκατάληψη που έλεγε πως τα αγάλματα διαθέτουν ψυχή κι έτσι καταστρέφοντάς τα αφαιρούσαν τη δυνατότητα να εισέρχεται και να εξέρχεται η ψυχή μέσα στο άγαλμα. Στη συνέχεια προχώρησαν και σε καταστροφές άλλων μορφών τέχνης.
Στις μέρες μας ο όρος βανδαλισμός έχει λάβει μια ευρύτερη διάσταση μη περιοριζόμενος στην καταστροφή έργων τέχνης, αλλά στην καταστροφή γενικότερα ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου