Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ο δεκάλογος του σωστού καταναλωτή

 Ο σωστός ο καταναλωτής (και) στις γιορτές φαίνεται. Ιδού λοιπόν οι "δέκα εντολές" του:


1. Πείτε «όχι» στις περιττές αγορές. Πριν βγείτε για ψώνια καταγράψτε τις ανάγκες μικρών- μεγάλων και απωθήστε οποιοδήποτε αίσθημα καταναλωτικής μανίας απειλεί να σας κυριεύσει.
2. Φοβού... τις προσφορές. Το ωραίο περιτύλιγμα δεν προϋποθέτει και όμορφο περιεχόμενο, γι' αυτό ελέγξτε προσεκτικά τυχόν ευκαιρίες που λανσάρονται από μεγάλες εταιρίες.
3. Προσοχή στα οπωροκηπευτικά. Στα μη εποχικά προϊόντα οι τιμές συνήθως είναι ιδιαίτερα υψηλές.
4. Επιλέξτε τα είδη ένδυσης και υπόδησης με βάση την ποιότητα και όχι γιατί ο διαφημιστής έκανε άριστα τη δουλειά του.
5. Αποφύγετε τη χρήση πιστωτικών καρτών. Εάν, ωστόσο, τις εμπιστεύεστε για τις αγορές σας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους όρους πληρωμής.
6. Μεταθέστε για μετά τις γιορτές αγορές που δεν είναι απαραίτητες. Εξάλλου, «καραδοκούν» οι μεθεόρτιες εκπτώσεις.
7. Μην αγοράζετε αγαθά μεγάλης αξίας, η αγορά των οποίων προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα. Εάν, παρ' όλα αυτά, προβείτε σε τέτοιου είδους αγορές, φροντίστε να λάβετε και την υποχρεωτική έγγραφη εγγύηση.
8. Περιορίστε το υπαίθριο shopping. Οι πλανόδιοι δεν σας δίνουν απόδειξη για την αγορά σας, με συνέπεια να κινδυνεύετε να χάσετε το δίκιο σας σε περίπτωση που το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό.
9. Αγοράστε παιχνίδια που φέρουν τη σήμανση CE, που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τους δεσμεύεται πως έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους.
10. Τέλος, μην ξεχνάτε να παίρνετε και να φυλάσσετε τις αποδείξεις για ό,τι αγοράζετε, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου