Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Το θέατρο είναι το καλύτερο σχολείο!!!

Να πώς αντιλαμβάνομαι το παιδικό θέατρο: ακριβώς ως ένα σχολείο, όμως ένα σχολείο που δεν έχει καμία σχέση με την εκπαίδευση όπως τη ξέρουμε μέσα στη σχολική αίθουσα, όπως τη βιώσαμε εμείς ως μαθητές και όπως ακόμα, κάποιες φορές, τη βιώνουν τα σημερινά παιδιά. Το θέατρο για παιδιά οφείλει, νομίζω, να είναι ένα παιχνίδι μάθησης, ένα παιχνίδι αξιών∙ μια διαδικασίας μύησης σε αξίες, η οποία όμως θα προτάσσει ως βασικά διακυβεύματα δύο έννοιες: απόλαυση και συμμετοχή. Το παιδικό θέατρο είναι ακριβώς αυτό:  παιγνιώδης μάθηση, χαμόγελο, εξοικείωση με τις βασικές αξίες που διέπουν έναν ώριμο, πλούσιο συναισθηματικά αυριανό πολίτη.
 
 
Τα «Παραμύθια στο ασανσέρ» ανεβαίνουν στην παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας...
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζει μια θεατρική παράσταση για τους μαθητές των Σχολείων από τη μαθητική παιδική σκηνή. Για τη  χειμερινή περίοδο 2013 - 2014 επιλέχθηκε το έργο του Τάσου Ράτζου «Παραμύθια στο ασανσέρ» σε σκηνοθεσία του ίδιου.
 
Η παράσταση θέλει ν΄ απαντήσει σε δύο ερωτήσεις: η πρώτη είναι αν σήμερα υπάρχει ανάγκη να ξανά -ακουστεί το ελληνικό λαϊκό παραμύθι, η αλλιώς να το αφήσουμε ξεχασμένο στις συλλογές των άξιων παραμυθάδων. 
Αν δηλαδή μέσα σ΄ αυτό υπάρχει ύλη χρήσιμη για  τον σύγχρονο άνθρωπο- και ιδιαίτερα για τα παιδιά, που δυστυχώς πλήττονται από την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, που έχει χτίσει έναν παραμυθόκοσμο, πρόναο του  πειθήνιου  καταναλωτή-  κι αν διαπιστώσουμε πως, ναι, είναι κόσμος απαραίτητος, τότε να φτιάξουμε και χώρο για το παραμύθι.
Και η δεύτερη ερώτηση είναι τι έλεγε ο ελληνικός λαός  για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο. Να ακούσουμε δηλαδή τι λέει για το χρήμα , τη  φιλία , την εκπαίδευση, την απερισκεψία, την υπευθυνότητα, την τιμωρία η την ατιμωρησία. Και να μην ξεχνάμε ότι ο νηστικός ονειρεύεται καρβέλια,  ο λαός στα παραμύθια θέλει να βασιλεύει η απόλυτη δικαιοσύνη...
 
Συντελεστές
Τάσος Ράτζος: κείμενο-σκηνοθεσία,
Ιωάννα Στεφανοπούλου: σκηνικά-κοστούμια
Θοδωρής Παπαδημητρίου: μουσικός,
Ειρήνη Κολογηρά: χορογραφίες,
Αγγέλω Παπαγγελοδήμου: βοηθός σκηνοθέτη

Παίζουν: 

Καρακώστα Παναγιώτα,  Κωχ Αλέξανδρος, Ορφανού Μαρία,  Μανδρέκα Καλλιόπη , Συργιόπουλος Μιχάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου