Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.ΑΛΗΘΙΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΟΧΙ

Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες η ίδρυση της Τροίας χρονολογείται το 3200 π.Χ. Η Τροία ήταν μια εύπορη ελληνική αποικία που είχε αναπτύξει το θαλάσσιο εμπόριο. Είχε εμπορικές σχέσεις με τις Μυκήνες από τον 13ο αιώνα π.Χ. Στα μέσα του αιώνα αυτού έγινε και ο πόλεμος των συμμαχικών ελληνικών πόλεων με τους Τρώες. Όπως είπαμε, οι Έλληνες μάχονταν συχνά μεταξύ τους και ίσως, αν σταθούμε μόνο στην ιστορική πλευρά, οι Αχαιοί να πάλεψαν με τους Τρωάδες, επειδή δεν τους υποστήριξαν όταν εναντιώθηκαν στους Χετταίους. Ο Όμηρος, όμως, θέλοντας να δώσει μια πικάντικη νότα στο έπος, έγραψε ότι πολέμησαν για τα ματιά της ωραίας Ελένης. Ο Φιλοκτήτης ήταν αυτός που σκότωσε τον Πάρη μ' ένα από τα δηλητηριασμένα βέλη που του είχε χαρίσει ο Ηρακλής. Όπως και να’χει , είτε ιστορικά, είτε μυθολογικά να το πάρουμε, ο πόλεμος ήταν πραγματικό γεγονός. Ο Όμηρος πάντα ανακατεύει τα γεγονότα ή και τις χρονολογίες στα γραπτά του και αυτό το κάνει διότι ήταν απλά ένας μυθιστοριογράφος , ο όποιος είχε ως απώτερο σκοπό, μέσω των ιστορικών γεγονότων να διασκεδάσει τον κοσμο, φουσκώνοντας τα πράγματα, αλλά και ενημερώνοντας, εν μέρει...

 Ο Σλήμαν υπήρξε ένας μεγάλος πρόδρομος στον τομέα της αρχαιολογίας και έρευνας
 Το ενδιαφέρον του για την αρχαία Ελλάδα και τα Ομηρικά έπη ξεκίνησε από μικρή ηλικία όταν έπεσε στα χέρια ένα βιβλία αρχαίας ιστορίας που του είχε χαρίσει ο πατέρας που απεικόνιζε μέσα την Τροία στη φλόγες.

Η εικόνα της φλεγόμενης Τροίας δεν σβήστηκε ποτέ από το μυαλό του και πίστευε πως η Τροία ήταν υπαρκτή. Θεωρούσε πως τα Ομηρικά έπη δεν ήταν μόνο μύθοι αλλά περιείχαν και ιστορικά στοιχεία.
 Τον Μάιο του 1873 ανακαλύπτει μετά από ανασκαφές πλήθος νομισμάτων και διαφόρων αντικειμένων και πιστεύει πως ανακάλυψε τον θησαυρό του Πριάμου. Πολλά τα μεταφέρει λαθραία στο Λονδίνο και αργότερα στο Βερολίνο όπου στην διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου εξαφανίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου