Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΑΛΛΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

http://8dim-kaval.kav.sch.gr/agogi-st-alla-thriskevmata-stin-ellada/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ
-Αρνούνται τα πέντε από τα επτά Ιερά Μυστήρια. Δέχονται μόνο δύο κι αυτά σαν συμβολικές πράξεις που βέβαια δε μεταδίδουν Θεία Χάρη. Θεωρούν το Βάπτισμα σαν τελετή που συμβολίζει την αναγέννηση του ανθρώπου και τη Θεία Ευχαριστία σαν μια ανάμνηση του Χριστού.
  Μόνο ποιμένες (πάστορες)-κήρυκες του θείου λόγου έχουν.
-Αρνούνται επίσης την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων, των
-Αγίων και των ιερών λειψάνων τους, όπως και τις πρεσβείες τους. «Δε μας χρειάζονται άγιοι, αρκεί ο Χριστός», γράφουν σε κάποιο έντυπό τους.
-Ακόμη οι Προτεστάντες υποτιμούν την Παναγία μας, αφού δεν την ονομάζουν Θεοτόκο. Δεν την επικαλούνται, ξεχνώντας ότι ο ίδιος ο Κύριος φανέρωσε τη δύναμη και την αξία της πρεσβείας της κάνοντας το πρώτο Του θαύμα μετά τη δική της παράκληση. 
-Διδάσκουν δε πως για τη σωτηρία του ανθρώπου αρκεί η πίστη στη λυτρωτική θυσία του Χριστού. Κι αυτή η διδασκαλία τους προέκυψε από την αντίδρασή τους στη φοβερή εκείνη διδασκαλία του παπισμού περί αξιομισθίας των Αγίων. Σύμφωνα μ΄ αυτήν ο Πάπας μπορούσε να διαχειρίζεται το πλεόνασμα των καλών έργων των Αγίων και να το «πουλά» στους συγγενείς των νεκρών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σωτηρία τους. Το «συμβόλαιο» της αγοραπωλησίας κατά το Μεσαίωνα ήταν τα γνωστά συγχωροχάρτια.
 
ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ
 
2. Η δεύτερη σημαντική διαφορά έχει να κάνει με το Αλάθητο ή Πρωτείο του Πάπα.

Οι μεν Ορθόδοξοι πιστεύουν ότι μόνο οι Άγιοι Απόστολοι είχαν αυτό το Πρωτείο, ήταν δηλαδή αλάθητοι, γιατί φωτίστηκαν από το Άγιο Πνεύμα.

Το Βατικανό
Οι δε Καθολικοί αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Επισκόπου της Ρώμης ένα Πρωτείο το οποίο ωστόσο το χαρακτηρίζουν ως Πρωτείο αγάπης και όχι ως εξουσίας ή κυριαρχίας πάνω στην Εκκλησία.

Άλλες διαφορές έχουν να κάνουν με τα Ιερά Μυστήρια, την αγαμία του κλήρου, την εξωτερική διαφορά στο σημείο του σταυρού, τη νηστεία, την σύλληψη της Θεοτόκου, το εορτολόγιο κλπ.

Η ΒάπτησιςΓια παράδειγμα κατά το μυστήριο της Βάπτισης, οι Καθολικοί δεν βουτάνε ολόκληρο το βρέφος μέσα στο νερό, αλλά απλώς το ραντίζουν.

Αντίθετα οι Ορθόδοξοι βουτάνε ολόκληρο το μωρό μέσα στην κολυμπήθρα εκτός αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας οπότε κάνουν το λεγόμενο αεροβάπτισμα.

Έτσι κι αλλιώς η λέξη βαφτίζω ετυμολογικά προέρχεται από το εμβαπτίζω που σημαίνει βυθίζω κάτι μέσα σε υγρό, βουτώ.

Κοινά στοιχεία των δύο Εκκλησιών

Είδαμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές οι οποίες είναι διασπαστικές και άλλες, ίσως λιγότερο σημαντικές, οι οποίες μπορεί να πει κανείς ότι οφείλονται στην πολυφωνία απόψεων.

Εκτός όμως από τις διαφορές μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών υπάρχουν φυσικά και πολλές ομοιότητες καθώς και οι μεν και οι δε είναι Χριστιανοί.

Ο Θεός, ο Χριστός, το Άγιο Πνεύμα, η Παναγία, τα μυστήρια, η Αγία Γραφή και οι Άγιοι Απόστολοι είναι κοινοί και στις δύο εκκλησίες.

Επίσης με το βάπτισμα (έστω κι αν γίνεται διαφορετικά) γίνεται κανείς Χριστιανός και όχι Ορθόδοξος ή Καθολικός.

Επομένως ίσως θα έπρεπε να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτά που ενώνουν τις δύο Εκκλησίες και όχι σε αυτά που τις χωρίζουν.

Μόνο με αυτό τον τρόπο ίσως οι δυο Εκκλησίες να ενωθούν κάποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου