Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ




Η Μακεδονία  βρίσκεται στη Β………… Ε………………

Αποτελείται από τους παρακάτω νομούς με πρωτεύουσες:

ΝΟΜΟΙ
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ

























Στη Μακεδονία ανήκει και το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ με πρωτεύουσα τις ………………….

Έχει πολλά βουνά όπως το …………………………….. στο ν. Δράμας, το …………………….. στο ν. Καβάλας, τον ………………………… στο ν. Χαλκιδικής, το ……………………..στο ν. Πέλλας, το……………………….. στο ν. Ημαθίας,  το ………………………… στο νομό Φλώρινας και την ……………………….. στο νομό Γρεβενών.

Οι μεγαλύτερες πεδιάδες είναι της  Δ…………….., των Σ………………….. και της Θ………………………….

Τα μεγαλύτερα ποτάμια είναι  ο Ν…………….,Σ………………….., ο  Γ…………ος,  ο Α………………, ο Λ………………… και ο Α………………………

Πολλές είναι και οι λίμνες της: η Κ…………….. στο ν. Σερρών, η Δ………………… στο ν. Κιλκίς, η Β……….. και η λίμνη του Λ…………..  στο ν. Θεσσαλονίκης, η Β…………….. στο ν. Πέλλας , η μικρή και η μεγάλη Π……………. στο ν. Φλώρινας και η λίμνη της Κ……………. στο ν. Καστοριάς

Το μοναδικό νησί της Μακεδονίας είναι η ………………… που ανήκει στο νομό Κ……………………
Ο ν. Χαλκιδικής έχει τρεις χερσονήσους:………………………….., ………………………….. , ……………………..

Ταξιδεύοντας….
·        Στην Κ…………………. θα θαυμάσω το παλιό υδραγωγείο της πόλης, θα βολτάρω στο λιμάνι της και μπορώ να πάρω το πλοίο για να πάω στη Θ……………..
·        Στη Δράμα θα περπατήσω στους όμορφους κήπους της και θα επισκεφτώ το Ν…………………. για να αγοράσω πατάτες.(ταξιδιωτική οδηγία: αν είναι χειμώνας ντύσου καλά γιατί στο Ν………………….. η θερμοκρασία πέφτει στους –18ο C!)
·        Στο ν.. Θεσσαλονίκης θα πάω βόλτα στις λίμνες και θα δω τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έγινε στη λίμνη του ………………. Κατόπιν θα δω τον Λ…………       Π……………….  στη Θεσσαλονίκη , τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς της χώρους , τρώγοντας «χαλαρά» μια θεσσαλονικιώτικη μ………………… Το βράδυ θα πάω βόλτα στα κά……………, στο Επτ………………..  για να θαυμάσω τη «νύφη του Θ………………..» πανοραμικά.
·        Στο ν. Π……………….. θα επισκεφτώ την Π…………… την πρωτεύουσα των Μακεδόνων και θα κάνω ένα ιαματικό μπάνιο στο Λ………………… Μετά στην Ε……………… θα δω τους κ……………………
·        Στην Ημαθία είναι η Β………………………. η παλιά πρωτεύουσα των Μακεδόνων , στην οποία ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος βρήκε τον τάφο του Φιλίππου, πατέρα του ……………   ……………………..
·        Στην Κοζάνη αν βρεθώ τις απόκριες θα γλεντήσω στο καρναβάλι της. Μη ξεχάσω να αγοράσω τον κ……… Κοζάνης που είναι ένα δυναμωτικό «φάρμακο» της φύσης. Λίγο πιο έξω είναι η Σ…………..  με τα περίτεχνα αρχοντικά της σπίτια. Εκεί μπορώ να δοκιμάσω και το λ…………. κρασί που κάνουν οι ντόπιοι:
·        Στο ν.Φλώρινας  θα επισκεφτώ τις λίμνες…………………… και……………….  ………………….Αν είμαι τυχερός θα δω και τα κοπάδια των α…………………... Κατόπιν θα περπατήσω στα βουνίσια μονοπάτια.(ταξιδιωτική οδηγία: μην απομακρυνθείς γιατί στα δάση αυτά ζει η καφέ …………….!)
·        Στην Καστοριά θα αγοράσω γ……………. και θα επισκεφτώ το Δ…………… ένα χωριό στο οποίο κατασκεύασαν και αναπαράστησαν έναν παλαιολιθικό παραλίμνιο οικισμό.
·        Στο ν, Γρεβενών στην Πίνδο στην τοποθεσία Β…. .….    Κ……..  θα θαυμάσω έναν από τους ενικούς μας δρυμούς όπου ζουν αρκούδες, βίδρες, λύκοι και αγριογούρουνα .
·        Στην Πιερία να μην ξεχάσω να πάω στο Δ……… και μετά να περπατήσω τα διάσημα βουνίσια μονοπάτια του Ο…………………….(ταξιδιωτική οδηγία: εύκολο μονοπάτι είναι από τα Πριόνια μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου)
·        Η Χαλκιδική είναι όνειρο το καλοκαίρι με τις γαλαζοπράσινες π……………. Όμως θα πάω να δω και το σπήλαιο των Π…………………….. στο οποίο βρέθηκε  σκελετός ενός από τους πρώτους ανθρώπους της γης! Στην Π…………………. θα δω τον ι………… που τον άνοιξε ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης για να περάσουν τα πλοία του
·        Στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ μπορώ να πάω μόνο αν είμαι ………….. για να δω τα πιο μεγάλα και οργανωμένα μοναστήρια της Ορθοδοξίας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου