Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ



  ΚΟΡΙΝΟΣ
 Η ονομασία Κορινός (ή Κουρινός κατά τον τουρκικό τίτλο  του 1570 ) δόθηκε από τα πανύψηλα δέντρα που υπήρχαν εντός και γύρω από τον οικισμό, που ονομάζονταν «Κορίνες».

   Κατ’ άλλη εκδοχή σε μνήμη Γάλλου αξιωματικού ονόματι ΄΄Κόρνις’’ για σημαντική εξυπηρέτηση που έκανε προς τους κατοίκους του χωριού κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο (1914-18)

   Τρίτη εκδοχή διατυπώνεται από τον Παρθένιο, επίσκοπο Κίτρους στα 1907 σε δοκίμιό του που περιγράφει πόλεις , χωριά και τσιφλίκια της Πιερίας. Οι ΄΄Κορίνες’’ κατ’ αυτόν ήταν πολεμικά ρόπαλα του ναυτικού που κόβονταν από τα πανύψηλα και σκληρά δέντρα του Κορινού.

 ΚΟΥΚΟΣ
 Η ονομασία του χωριού σύμφωνα με θεωρίες πάντα, οφείλεται ανάμεσα σε δύο εκδοχές. Είτε επειδή παλαιότερα στο εξωκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου υπήρχε το γνωστό ρολόι "Κούκος", είτε επειδή απλά στην περιοχή υπήρχαν πολλοί Κούκοι, έτσι μέσα από αυτές τις δύο εκδοχές οι τότε κάτοικοι ονόμασαν το χωριό Κούκος. 


ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

 Οι κάτοικοι είναι στο σύνολό τους πρόσφυγες από τον Πόντο, από όπου και η ονομασία Νέα Τραπεζούντα, και μιλούν την ποντιακή οφίτικη διάλεκτο.

 ΣΕΒΑΣΤΗ

 Σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη ονομασία της Σεβαστής σχετίζεται με την αρχική απροθυμία των πρώτων κατοίκων του χωριού να εγκατασταθούν εκεί. Οι πρώτοι που ήρθαν δεν τους άρεσε το έδαφος και συνάντησαν έναν τσοπάνο που έπαιζε άρπα και έναν άλλο βοσκό που έπαιζε ούτι, από όπου προήλθε και το "Αρμπαούτι".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου